Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdetalj det är.
Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader
Nötkött: 8–12 månader
Lammkött: 6–12 månader beroende på fetthalt
Innanmat: 3 månader
Charkuterier: 1–2 månader
I frysen (-18°C) växer inte bakterier, utan det som bestämmer hållbarheten i frysen är ätkvalitén. Exempelvis kan mjukt bröd bli hårt och torrt eller fettet i köttet kan härskna, vilket gör att det smakar sämre.
Hållbarhetstiden gäller förutsatt att köttet är infryst före bäst före-datumet är passerat. Det behöver dock inte vara oätligt om det legat längre i frysen än ovan angivna tidsspann. Lukta och smaka på köttet för att avgöra om det går att äta.
Märk alltid kött som du fryser in med vad det är och datum, så att det är lätt att hålla ordning i frysen.
» Här finns mer information om hur man förvarar kött i frysen
» Du kan också lära dig mer om förvaring och hållbarhet av kött i Köttskolan
Senast uppdaterad 2024-02-07