Om du ska öka eller minska din köttkonsumtion beror naturligtvis på hur stor din köttkonsumtion är. Livsmedelsverket rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan.
Anledningen till att man rekommenderar att äta kött är främst för att det innehåller högvärdigt protein, vitaminer och mineraler som är lätta för kroppen att ta upp. Det går att få i sig lika mycket näring genom andra livsmedel, men du behöver äta större volymer.
Inom området kost och vad vi bör äta så finns det många olika vetenskapliga undersökningar och studier som visar att hälsorisker som resulterar i livshotande sjukdomar som tjocktarmscancer eller hjärt- och kärlsjukdomar är väldigt komplext. Man måste ta hänsyn till en persons hela levnadssätt för att kunna se samband mellan kost och sjukdomar. Här är en debattartikel från 2015 av SLU professorn Jana Pickova om ämnet.
De flesta svenskar äter för lite grönsaker. Rekommendationen är 500 gram per dag, vilket de flesta svenskar inte kommer upp i. Många äter också för mycket socker och för lite fullkorn. Sedan spelar även andra faktorer in, som rökning eller snusning, alkoholvanor, motionsvanor och stress.
Senast uppdaterad 2024-02-19