Livsmedelsverket rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan. Du behöver inte äta rött kött, men det är en näringsrik del av en hälsosam och varierad kost. Rött kött (griskött, nötkött och lammkött) är näringspackat och du får i dig mycket näring i en liten volym. Om du ska få i dig samma mängd näring i vegetabilier behöver du äta större volymer. Du kan exempelvis äta 83 gram blodpudding eller 714 gram bladspenat för att få i dig tillräckligt med järn. Du kan äta 200 gram nötfärs eller 1150 gram kikärtor för att få i dig tillräckligt med zink. Du kan äta 4 gram lever för att få i dig tillräckligt med vitamin B12, en vitamin som vi inte kan tillgodogöra oss från vegetabilier. Att kött är näringspackat gör att du får mycket näring för pengarna.
Läs mer här:
» Är det okej att äta kött?
» Hur mycket kött äter vi?
» Kan kött vara hållbart?
Senast uppdaterad 2024-02-19