Tomas blev Årets Kock med lammkött från Fårö

En stolt vinnare, Tomas Diederichsen korades till Årets Kock 2011 i Globen under torsdagens tävling. En av huvudingredienserna var svenskt lammkött från familjen Gabrielsson på Fårö och Svenskt Kött är sponsor till tävlingen.

På plats fanns förstås leverantörerna av lammkött, Anna och Bertil Gabrielsson på Fårö-Lamm. De har bidragit med tävlingsråvorrna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa per finalist. Under dagen serverade Anna och Bertil rökt lammbog med strykande åtgång. 65 lamm från gården har använts av Årets Kock-finalisterna under träningar och tävlingar.

Sveriges Köttkock 2007

Tomas vann Svenskt Kött tävling Sveriges Köttkock 2007 och är idag verksam på Ulfsunda Slott. I Årets Kock-finalen lagade han först rätten ”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör.” Tävlingens andra uppgift var att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade finalisterna fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade då rätten ”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.”

Läs mer på Årets Kocks webbplats

Aktuellt

Ko i skogen

Därför gör svenskt kött skillnad

Ofta kritiseras kött när man pratar om klimat, men det är skillnad på kött och kött. Skillnaden är stor mellan svenskt kött och kött från EU eller övriga delar av världen.

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rulla till toppen