Tillbaka till vardagsmaten – här är tipsen

Semester och sommarlov är över, nu drar skola och jobb igång. Vi kommer tillbaka till vardagsmaten och mer behov av mer planering.
Spaghetti all’Amatriciana med gårdagens rester

Semestern är över och med det går vi tillbaka till vardagsmaten. Vi har samlat tips och inspiration för att få livspusslet att gå ihop när vi får mindre tid över på hösten.

Med några enkla knep blir maten i vardagen lite roligare och godare. Hur tråkigt det än kan låta handlar det om framförhållning och lite planering. Här är några tips:

  • Veckoplanering, veckomenyer, storhandling och storkok är alla sätt för att få till en behagligare vardag
  • Att ha basvaror hemma till några riktigt enkla middagar är en bra räddare i nöden
  • För barnfamiljer är enkla och små mellanmål ett bra sätt att hålla humöret uppe efter en lång dag
  • Se också till att skriva en lista på familjens favoriträtter – när fantasin tryter finns den till hands

Att äta gott, hälsosamt och hållbart

Kanske är det svårare att hålla reda på om man får i sig det kroppen behöver? Här är den enkla grundregeln; lite av allt. Och när det kommer till klimat och miljö – välj närproducerat

Ett enkelt sätt att äta hållbart och hälsosamt är att välja svenskt gris-, nöt- och lammkött 4–6 gånger i veckan och att se till att fylla varje måltid med mycket av säsongens grönsaker, frukt, bär, frön och rotfrukter. Fyll en femtedel av tallriken med kött eller annan proteinrik mat och resten av tallriken med mat från växtriket.  Kolhydraterna får gärna vara fullkorn. Särskilt nu när hösten närmar sig finns ett fantastiskt utbud av svenska vegetabilier så passa också på att fylla frysen nu när det finns som mest. 

Svenskt Kött har tagit hjälp av kokboksförfattare Johanna Westman och dietisten Kajsa Asp Jonson för att reda ut alla frågor kring kött, näring, hälsa och hållbarhet och såklart ger de sina bästa tips för att äta hållbart i vardagen. Kolla filmen nedan!

Vi har laddat upp webbplatsen med en massa recept för alla som vill laga enkel, hållbar och god vardagsmat. Dessutom har vi fyllt en hel sida med info om att äta gott, hälsosamt och hållbart. Ta gärna en titt på den också!

Aktuellt

Djuren räddar skörden

Djuren räddar skörden

Ett ostadigt sommarhalvår ger sämre skörd. Det som räddar skörden då är djuren så bönderna kan få ersättning för grödor som vi människor ratar.

Scroll to Top