Svenskt Kött sponsrar Friskvårdspodden

Svenskt Kött sponsrar Friskvårdspodden och i senaste avsnittet pratar Kajsa Asp Jonson och Isabel Moretti om hur hälsosamma köttersättare egentligen är.
Näring i kött

Vi kan stolt presentera att Svenskt Kött sponsrar Friskvårdspodden. Friskvårdspodden är ett samarbete mellan Kajsa Asp och Anna Krantz där de tar ett helhetsgrepp kring hälsa och friskvård, med energi, glädje och nyfikenhet – grundat i vetenskap.  

I senaste avsnittet av Friskvårdspodden pratar Kajsa Asp och Svenskt Kötts vd Isabel Moretti om kopplingen mellan kött, hälsa och hållbarhet. I Friskvårdspodden har även Karin Amedé, kommunikationschef på Svenskt Kött, också pratat mer ingående om hälsofördelarna med kött. Du hittar poddarna längre ner på sidan.

Kött – ett av de mest näringstäta livsmedlen

Det framställs ibland som en enkel sanning; uteslut mjölk och kött från kosten för att leva både hälsosamt och hållbart. Men stämmer detta verkligen? Och hur är det med är de olika kosttilskotten och produkterna man ersätter köttet med – hållbara och hälsosamma alternativ eller finns det baksidor som vi glömmer att prata om?  

Kött är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns. Det är till exempel en naturlig källa till magnesium, järn, zink och selen, vitamin B12, B6, tiamin och niacin. De finns inte i samma utsträckning i växtbaserad mat, och från de vegetabiliska källorna är de dessutom ofta svårare för kroppen att ta upp. 

Svensk mat har låg klimatpåverkan

Visst finns det kött som inte är hållbart producerad med en  hög klimatpåverkan. Men visste du att svenskt kött har betydligt  lägre klimatpåverkan än importerat kött, oavsett köttslag. Även svenska vegetabilier slår importerade med hästlängder, även från EU. Så om du i första hand väljer svenskt mat har du redan gjort en god gärning för klimatet.  

Klimatpåverkan för olika livsmedel
Klimatpåverkan för olika livsmedel

Idag beräknas matens klimatpåverkan vanligtvis per kilo livsmedel utan att ta hänsyn till dess viktigaste funktion, att förse oss med näring. Men nya metoder utvecklas nu vid RISE för att kunna se livsmedels miljöpåverkan i relation till dess näringskvalitet och hälsoeffekter. Exempelvis äter vi allt mer godis och dricker läsk som inte ger oss någon näring.  Grönsaker, som har relativt låg klimatpåverkan, är såklart en viktig del i en hälsosam kost men det täcker inte upp för hela näringsbehovet. 

Mer än bara klimatpåverkan

Det är förstås också viktigt att inte stirra sig blind på enbart klimatpåverkan. Det finns andra viktiga miljöaspekter också. Hur maten påverkar den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och djurens hälsa för att nämna några. Nötkött och lammkött har förvisso en högre klimatpåverkan men bidrar desto mer med andra ekosystemtjänster

Det är inte helt lätt att välja den bästa kosten för både hälsa och hållbarhet men om du drar ner på de tomma kalorierna till fördel för näringstäta livsmedel, äter varierat och väljer svensk mat, kött i synnerhet, så har du kommit långt på vägen.


Vill du lyssna på Friskvårdspodden kan du klicka på spelarna nedan och lyssna på vad Karin, Kajsa och Isabel har pratat om!

Aktuellt

Scroll to Top