Svenskt Kött pratar kött och näring i Almedalen

Vill du vara med när vi pratar kött och näring i Almedalen? Kom till vårt lunchseminarie torsdagen 29/6 2023.
Svenskt Kött pratar kött och näring i Almedalen

När Sveriges politiker och opinionsbildare träffas i Almedalen är också Svenskt Kött där. I år pratar Svenskt Kött om kött och näring i Almedalen under lunchseminariet med titeln ”Krockar miljö och nutrition i framtidens matproduktion?”

Under det senaste året har arbetet med att ta fram nya Nordiska näringsrekommendationer pågått och Svenskt Kött har varit starkt engagerade och mycket aktiva i remissförfarandet. För att belysa frågan ur ett bredare perspektiv och framför allt också uppmuntra till debatt och diskussion bjuder Svenskt Kött in till paneldebatt i S:t Clemens ruin. I panelen kommer Svenskt kött att ha representanter från myndigheter, politiker och även Svenskt Kötts vd Isabel Moretti.

NNR2023 – nutrition, miljö eller livsmedelsproduktion. Vad är prioriteringen för våra framtida kostråd?

Torsdag 29/6 Klockan 12:15–13:15 S:t Clemens ruin, Tranhusgatan 6

De Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023) har presenteras och regeringen har snabbt agerat och gett Livsmedelsverket ett tilläggsuppdrag. I det ska även nationella perspektiv som försörjningsförmåga och möjlig livsmedelsproduktion beaktas, något man tidigare inte tagit hänsyn till.

NNR 2023 ska visa vad som är bra mat för så väl allmänhet som för offentlig kök. I det öppna remissförfarandet har starka reaktioner framkommit gällande synen på animaliernas roll för kosten, hållbarhetsarbetet och livsmedelsproduktionen.

Förutom att NNR ska vägleda kring kost utifrån näring är det nytt för NNR 2023 att även hållbarhet och då specifikt klimat också ska beaktas.
NNR 2023 är nu klara och regeringen har gett Livsmedelsverket tilläggsuppdraget att beakta nationella förutsättningar vid framtagandet av nya kostråd. Starka intressen står emot varandra och det finns uppenbart utmaningar då det i skärningspunkterna uppstår målkonflikter.

För att lyckas behöver relationerna utvecklas mellan flera aktörer: politiken och myndigheter, myndigheter emellan samt mellan näringslivssektorn och myndigheter. Detta för att:

  • Hantera bredare och större samhällsfrågor
  • Uppmuntra ett bredare gemensamt ansvar
  • Bidra till de gemensamma målen

Hur når vi dit och vad krävs för att lyckas?

Medverkande:

Annica Sohlström, GD Livsmedelsverket
Anna Richert, matexpert, WWF
Isabel Moretti, VD Svenskt Kött
Inger-Cecilia Labba, PhD Food and Nutrition, projektledare, Afry
Anki Sundin, nutritionist, LRF Mjölk
Elof Nilsson, lantbrukare, köttbonde, Nors gård
Moderator: Ingela Stenson, United Minds

Anmälan?

Seminariet är öppet så passa på att komma förbi och delta i diskussionen! Under seminariet bjuder vi tillsammans med Protos också på en näringspackad och supergod lunch bestående av svenskt kött tillsammans med närproducerade råvaror i säsong från Gotland. Seminariet är som sagt öppet för alla men önskar du lunch ser vi gärna att du anmäler det då vi ogärna slänger mat och vill planera för antal måltider.

» Här anmäler du att du vill ha lunch

Vi ses i Almedalen!

Aktuellt

Hållbarhet är mer än klimat

Hållbarhet är mer än klimat

Flera olika rapporter visar att man behöver se till fler parametrar än klimat när man pratar om hur hållbart producerad maten är.

Hur mycket kött ska man servera?

Hur mycket kött ska man servera?

Hur ska man veta hur mycket kött som är lagom att servera per person när man bjuder på middag eller buffé? Här hittar du svaren!

Bild från frukostseminariet: Varför dyker Vego?

Varför dyker vego?

Svenskt Kött anordnade frukostseminariet ”Varför dyker vego?” där en panel diskuterade vad vi äter och varför.

Rulla till toppen