Svenskt Kött introducerar ett nytt djur – fläskharen

Svenskt Kött presenterar en världssensation som kan bli en ny favorit under påsken. Fläskharen är här!

PRESSMEDDELANDE  Nu får lammet och äggen en konkurrent på påskbordet. Svenskt Kött har tillsammans med forskare på SLU avlat fram ett nytt djur med unika köttegenskaper. Med hjälp av den nya genkniven Crispr kass9 har man skapat rashybriden fläskhare som är en korsning mellan det svenska linderödssvinet och skogshare.

– Det här är vårt sätt att sätta knorr på påsken. Eftersom linderödsvinet ibland kallas för skogsgris såg vi potentialen med fläskharen. Köttet har en underbar boquet där harens viltsmak gifter sig fint med grisens mjälla goda grissmak, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Både vild och tam en fördel vid hantering

En fördel med fläskharen är att dess status som både vild och tam gör att den kan hanteras på såväl vilthanteringsanläggningar som vanliga slakterier. Förhandlingar pågår mellan Sveriges Grisföretagare och Kaninproducenterna om var det nya djurslaget ska höra hemma.

Fläskharen kommer att lanseras till restauranger under hösten. Och därefter dyka upp i välsorterade köttdiskar.

-Vi rekommenderar en anatomisk styckning av fläskharen. Styckningar av typ fläskytterfilé är inget vi rekommenderar när det gäller denna premiumprodukt.

För mer information:

elisabet.qvarford@svensktkott.se, 08-787 51 23, 072-714 18 13 

Aktuellt

Scroll to Top