Svenskt kött i julmaten

Julmat ska göras på svenskt kött. Det är en av trenderna för årets julbord, enligt en undersökning av Livsmedelsföretagen.

– Många planerar att satsa på matkvalitet i jul. Det
tydligaste uttrycket för detta är ett ökat sug efter svenska råvaror, särskilt
när det gäller kött- och charkprodukterna, säger Livsmedelsföretagens vd Marie
Söderqvist.

Fler vill ha svenskt och högre kvalitet än förra året

1 av 3 konsumenter kommer att ha fler helsvenska kött- och
charkprodukter än vad de hade förra julen, enligt undersökningen. Och 1 av 4
konsumenter planerar att äta lite dyrare kött- och charkprodukter med högre
kvalitet än i förra året

Varannan konsument tycker att det mycket viktigt att de
charkprodukter de äter endast består av svensk råvara. Bara 5 procent tycker
att det inte alls är viktigt.

Enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturenkät ser 2 av
3 företag en ökande efterfrågan på produkter med svenska råvaror och 9 av 10
företag anser att det innebär konkurrensfördelar att ha mer svenskt i
sortimentet.

– Företagen satsar
stort på att kunna erbjuda produkter från svenska råvaror och ofta följer högre
kvalitet med det. Exempelvis hade samtliga vinnarprodukter på årets Chark-SM
enbart svensk köttråvara, säger Marie Söderqvist som tror att den allt
intensivare debatten om djuruppfödningen och klimatförändringarna gynnat det
svenska köttet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email