Svenska smaker på charkbrickan

Kocken Viktor Westerlind har komponerat en charkbricka med svenska charkuterier att njuta som tapas, som förrätt, till fredagsmyset eller som minirätter på buffén.

Viktor Westerlind är inte bara intresserad av maten som den serveras på tallriken, utan även av historien och teknikerna bakom maten.

– Jag tycker mat med historia är intressant; hur man tog tillvara på maten förr i tiden och vilka tekniker som användes. Vi har många duktiga charkuterister i Sverige, en lång hantverkstradition och många regionala specialiteter. Att röka, koka, syra och torka är gamla svenska metoder för att bevara och förstärka smaker. Charkuterier är mer än delikatesser – det är också ett resursklokt sätt att ta tillvara köttet och minska svinnet.

Hur har du tänkt kring den svenska charkbrickan?

– Jag ville skapa en charkuteribricka med härliga smakkombinationer; en nyanserad blandning av olika karaktärer, smaktyper, tillverkningsmetoder och olika varianter av charkuterier. Charkbrickan består av svenska charkuterier av 100 procent svenskt kött.

– Charkuteriernas rökiga smaker matchas med olika grönsaker, rotfrukter och andra tillbehör. Krämigt och krispigt skapar kontraster för att ge en god smakupplevelse.

Hur serverar man charkbrickan bäst?

– Du kan äta de här smårätterna med fingrarna, om du vill – eller servera dem på en skiva rostat bröd.

Varför valde du de här charkuterierna?

– För att de finns i olika varianter över hela Sverige. Men det var ett svårt val för det finns så många goda svenska charkuterier att välja bland; ett syrligt isterband, en kryddig chorizo, en bit basturökt skinka, klassikerna blodpudding och falukorv… listan kan bli hur lång som helst.

För hur många personer är varje recept?

– Recepten är för 3-4 portioner och passar som förrätt eller drinktilltugg.

Läs mer

Aktuellt

Tallrik

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Nya rapporten från Jordbruksverket svarar på; hur mycket kött äter vi egentligen? Hur stor andel är svenskt? Och hur långt ifrån Livsmedelsverkets kostrekommendationer ligger vi egentligen?

Korvfestivalen 2020 i Stockholm

Är du en korvälskare? Nu är det dags för sjunde upplagan av Korvfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Du ska väl gå?