Svenska och lokal livsmedel prioriteras i Mora kommun som idag har flera lokala leverantörer av kött och chark, potatis, färskt bröd samt kolsyrade drycker. Hur har de gått till väga? Och varför har det varit viktigt för Mora kommun att prioritera att maten i de offentliga köken kommer från bönder i trakten?
I Mora kommun har man valt att prioritera svenska och lokala livsmedel vid upphandlingen av mat till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg. För att få veta mer om hur de gått tillväga har vi pratat med Andreas Hermansson som är kostchef och Johan Eriksson som är upphandlare i Mora kommun. De berättar att det finns en stark politisk vilja i Mora för att stödja lokala och svenska livsmedelsföretag. Utifrån det har man lagt ner mycket arbete och gått från idé till handling, genom att bland annat skapa en kostpolicy, för att faktiskt lyckas upphandla en hög andel lokala och svenska livsmedel.
Lokala livsmedel prioriteras
Kostpolicyn har en tydlig prioritering att de livsmedel som upphandlas i så stor utsträckning som möjligt ska följa ordningen:
- Vara lokalt odlat
- Vara lokalt producerat
- Ha ett svenskt ursprung
- Vara miljömässigt hållbart
Varför har man valt att göra så här?
”I hållbara Mora är livsmedelsproducenterna hjältar och bidrar till ett öppet och levande kulturlandskap. Bra mat är enligt konsumenterna giftfri och säker, näringsriktig, närodlad och hållbart producerad.” skriver kommunen i sin hållbarhetsstrategi Hållbara Mora. Därtill bidrar lokala livsmedelsproducenter till att uppnå kommunens strategiska målbild kopplat till Agenda 2030 samt att bidra till en ökad självförsörjningsgrad i enlighet med Sveriges livsmedelsstrategi.
Idag har Mora kommun flera lokala leverantörer av livsmedel som kött och chark, potatis, färskt bröd samt kolsyrade drycker. Leverantörerna avtalades efter den senaste upphandlingen som gjordes tillsammans med grannkommunerna Älvdalen, Orsa, Vansbro och Malung-Sälen.
Hur har man gjort för att lyckas?
En tidig dialog är viktig för att veta vilka leverantörer som finns och vilka förutsättningar de har för att leverera. Det ger viktig information inför utformning av upphandlingen och man kan också identifiera andra behov. Exempelvis om det finns behov av hjälp med hur man gör för att svara på en upphandling. Båda lyfter att det är viktigt med en tydlig gemensam målbild för vad man vill inom kommunen. Det underlättar för ett bredare samarbete mellan olika delar av kommunen och det lokala näringslivet där alla förstår sin roll i hur man kan arbeta för att bidra.
För att öka konsumtionen av lokala livsmedel har man i Mora också skruvat på menyn. Ett livsmedel som det varit relativt lätt att hitta lokala leverantörer av är exempelvis potatis. Då har man försökt skruva på menyn för att öka konsumtionen av den lokala varan. Kan man använda den lokala varan i fler rätter? Som kolhydrat, som tillbehör, i soppa?
Andelen lokalt och svenskt följs upp regelbundet och målen för 2023 är 36 procent lokalt och 65 procent svenskt. Uppföljningen visar att till och med september 2023 är 34 procent lokalt och 71 procent svenskt! Ambitionen är att uppnå målsättningen men marknadsläget med ökade kostnader påverkar i alla led.