Smaka Sverige – en ny kunskapsbank om mat och dryck

Vilka matprodukter är specifika för Sveriges olika regioner? Vilka är våra traditionella matråvaror? Jordbruksverket har lanserat en webbaserad kunskapsbank, Smaka Sverige, som har svaren.

– Kunskapsbanken är efterlängtad av dem som arbetar inom
matsektorn och besöksnäringen. Den ska inspirera till att upptäcka vårt mat-
och smakarv och att vilja utveckla unika regionala produkter. Med den här
samlade kunskapen blir det enklare att komponera fler regionspecifika
måltidsupplevelser och att arbeta systematiskt med produktutveckling, säger
Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket.

Smaka Sverige inspirerar med filmer och smaktester

Webbplatsen Smaka Sverige innehåller:

  • Information om utvalda, regionspecifika
    matprodukter med potential att certifieras enligt Skyddad ursprungsbeteckning
    (SUB) eller Skyddad geografisk beteckning (SGB)
  • Kortfilmer om produkternas potential och om
    mervärdet med skyddad ursprungsbeteckning
  • Handbok för producenter och regioner som vill
    arbeta med skyddad ursprungsbeteckning av unika produkter
  • Information om lantraser och traditionella
    grödor
  • Smaktester, beskrivningar och sortlistor
  • Handledning till egna smaktester för producenter
    och förädlare
  • Kunskapssammanställningar om bland annat
    gastronomi, mathistoria och besöksnäringsutveckling
  • Kontaktuppgifter till nätverk och organisationer
    som driver utveckling av regional mat

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top