Slaktarkorv görs på hela grisen

Slaktarkorv är inte bara svenskmärkt. Slaktarkorven är svensk på alla vis, förutom kryddorna. Men främst är Slaktarkorv gjord på hela grisen.

Per Karlsson är köttbonden från Halland som tröttnade på att
få dåligt betalt för sitt kött och började göra korv av alla styckdetaljerna av
grisen – från sidfläsk och karré till skinka och filé. Sedan i september har Boarps
Gård AB sålt sin Slaktarkorv, som har gjort succé direkt. Det är en korv med
en något ovanlig innehållsförteckning:

”Korven innehåller 82
procent kött varav 100 procent är handstyckat svenskt griskött. Allt som finns
i Slaktarkorven (kryddor undantaget) är tillverkat i Sverige av svensk
arbetskraft med kollektivavtal. Arbetsgivaravgifter, skatter mm är betalt till
förmån för den svenska välfärden. Jobb i Sverige skapar välstånd i Sverige.”

Åsa och Per Karlsson är grisföretagare
sedan 2001, de driver Boarps Gård AB tillsammans.
De har varit framgångsrika och utsågs 2008 till årets grisföretagare. Men Per
Karlsson började ändå tycka att marknaden var hopplös. Ständiga klagomål och
alltid några detaljer som var svårsålda. Så han bestämde sig för att göra korv
på hela grisen för att bara ha en enda förpackning att sälja. Han vill vända
sig till alla kunder, inte bara till dem som kan betala mer för dyrare detaljer. Samtidigt som man ska ta fram billigare produkter till dem som inte vill betala
lika mycket. Det handlar helt enkelt om en kvalitetskorv som passar de flestas
plånböcker.

Än så länge finns Slaktarkorven i tre versioner – Original
filékorv, Örtkryddad filékorv och Grov filékorv. Den sistnämnda korven
innehåller 99 procent kött och är smaksatt med vitlök. Inga allergener används
och minimalt med potatismjöl.

Men snart kommer Slaktarkorv att finnas även som prinskorv
och ölkorv. Korvarna finns att köpa i Södra Sverige och hos Ica-handlare i
Stockholm och sprider sig, målsättningen är att Slaktarkorv ska gå att köpa i
hela Sverige. Slaktarkorv är en produkt i prissegmentet avsedd för ”de många
människorna” det är alltså ingen dyr sällanköpsvara, utan vardagsmat.

Korvarna är fortfarande en mindre del av verksamheten där 10
personer är sysselsatta. Men korvverksamheten, där tillverkningen sker
tillsammans med  Hemgården i
Värmland och JM:s Chark i Halland,  växer. Slaktarkorven
har till och med börjat säljas i Danmark…

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top