Nu är rötmånaden här!

Historiskt pågår rötmånaden mellan 23 juli och 23 augusti. Moderna tillverkningstekniker, kylmöjligheter och bättre hygieniska förhållanden har gjort att vi inte påverkas lika mycket av rötmånaden.

Det kan trots allt vara på sin plats att följa några enkla rutiner för att vara på den säkra sidan. Genomstekt mat och god hygien heter rättesnörena.

Så här tar du hand om köttet:

  • Ta med kylbag att bära hem köttet i när du handlar
  • Välj svenskt kött som är salmonellafritt
  • Transportera köttet så fort som möjligt från butiken till kylskåpet
  • Var extra noga med hållbarheten på köttfärs
  • När du köper charkprodukter som korv, kassler och rökt skinka, kontrollera noga bäst före datum
  • Tillagat kött bör alltid ha 70º innertemperatur (Använd digital köttermometer.)
  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat
  • Tvätta även händerna mellan hantering av olika livsmedel t ex kött och grönsaker
  • Använd olika skärbrädor till kött och grönsaker

När du grillar bör du även tänka på att:

  • Använda olika grilltänger till rått och färdiggrillat kött
  • Hetta upp marinaden om du vill använda den till sås
  • Köttet är genomstekt, skär i köttet för att se att köttsaften är helt genomskinlig
  • Lägga det färdiggrillade köttet på ett rent fat

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top