​Restaurangkedja slutar servera importerat griskött

Allt importerat fläskkött byts ut mot svenskt. Det är Fazer food services Sverige som tagit beslutet att enbart servera svenskt fläskkött i sina restauranger för minskad användning av antibiotika.

Det är efter en utvärdering av hur djurhållningen för grisar fungerar i ett flertal EU-länder som Fazer food services tagit beslutet att inte längre importera fläskkött, står det i en artikel i Svenska Dagbladet. Resultatet från utvärderingen, som är en del i företagets arbete med ansvarsfulla inköp, visade att Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag – uppfödningen av grisar i Sverige är helt enkelt bättre än i övriga EU.

I sina 200 restauranger över landet serverar Fazer food services Sverige 80 000 måltider per dag. De dagar framöver som fläskkött står på menyn kommer det komma från svenska gårdar.

Ställningstagande mot användning av antibiotika

Beslutet att inte använda utländskt fläskkött i matlagningen är också ett ställningstagande mot användningen av antibiotika i köttindustrin, då Sverige är ett av de länder som använder minst antibiotika i sin djuruppfödning. Att välja bort icke-svenskt fläskkött kan därför minska risken för multiresistenta bakterier.

– Vi värnar om djuren och vill begränsa användningen av antibiotika. Genom det här beslutet kan vi bidra till en förbättrad djurhållning, där djuren har möjlighet till ett för dem så naturligt beteende som möjligt”, säger Jim Nilsson, inköpare på Fazer food services.

Genom att bara köpa fläskkött producerat i Sverige vill företaget öka stödet till det svenska jordbruket men också minska koldioxidutsläppen genom kortare transporter.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email