Ny film i Antibiotikaskolan

Nu utökas skolmaterialet Antibiotikaskolan med en filmad intervju med Oskar Nilsson, Laboratorieveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Ett av hans budskap är att alla måste bli medvetna om vad de själva kan göra.

– Det lilla du kan göra för anitbiotikafrågan, det ska du göra säger laboratorieveterinär Oskar Nilsson på SVA. Han jobbar med att motverka spridning av resistenta bakterier bland annat genom att övervaka läget hos djur i Sverige.

Här i Sverige har vi länge arbetat med att försöka minska användningen av antibiotika genom att hålla djuren friska. Det har vi gjort genom att avla på friska djur och vi har utrotat en massa sjukdomar som finns i andra länder. 

– Jag tycker att alla borde känna till att ju mer antibiotika som används desto mer kommer man att gynna de resistenta bakterierna och varje gång man använder antibiotika så gynnar man de resistenta bakterierna och misgynnar de känsliga bakterierna, säger Oskar Nilsson i filmen.

Det nya skolmaterialet Antibiotikaskolan består av sex lektioner med olika perspektiv på antibiotikaresistens. 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top