Svenskt Kötts lunchseminarium i Almedalen
Den 26 juni bjuder Svenskt Kött på lunch i säsong och samtal under Livsmedelsdagen i S:t Clemens ruin. Det blir en diskussion om animaliernas roll i framtidens livsmedelssystem.
Klockan 12:10–12:55 Hur bygger vi framtidens livsmedelssystem – revolution eller evolution?
När mat och hållbarhet diskuteras hamnar ofta köttet i fokus. Synen på om kött är bra eller dåligt blir i den allmänna diskussionen lätt polariserad. Hur ska arbetet se ut för att bygga ett hållbart matsystem? Hur ska man som konsument kunna navigera mellan vetenskap, politik och kultur? Går det att driva utveckling utan en enighet om målet? Krävs det revolution eller evolution?
Det finns en vilja och strävan efter en hållbar matproduktion som är bra för miljö, klimat och samhälle. Så varför hamnar vi så lätt i polarisering när mat och hållbarhet diskuteras?
Vi måste äta för att få näring och energi och maten måste produceras på ett hållbart sätt. Vad vi äter och var maten ska komma ifrån är något som väcker starka åsikter och känslor. Hur ska vi hitta balansen mellan vetenskap, politik och marknad för att kunna driva utvecklingen mot en hållbar framtid? Vad är värderingar och vad är fakta? Och vilka utmaningar men också lösningar finns när så många intressen ska samspela?
Deltagare
Tomas Olsson, lammproducent på Norrby gård och ordförande LRF Mälardalen
Joanna Franzén, Vinnova, chef Systemomställning och policy, avdelning Innovationsledning, Vinnova
Isabel Moretti, Svenskt Kött, vd
Moderator: Karin Amedé, Svenskt Kött, kommunikationschef
Lunch på gotländska råvaror i säsong
Tillsammans med Smak av Gotland serverar vi en stående lunch på råvaror i säsong.
Långbakad gotländsk högrev i öppen tortilla med picklad gotländsk gurka från slite samt råkostsallad av gotländsk morot och spetskål, toppad med krasse från Winthers gård i stånga.
Lunchen serveras från 12:00 i S:t Clemens. Ingen förbokning krävs utan det är först till kvarn som gäller.