Lunchen på Grisföretagardagen komponerad av toppkock

Sveriges grisbönder får smörja kråset med kryddstekt karré, äpple- och timjanskorv samt mör sylta till lunch på sin branschträff.

På onsdag samlas Sveriges grisbönder på en inspirationsdag i Jönköping. För komposition av lunchen till denna kräsna och hungriga skara har Svenskt kött engagerat landslagskocken Klas Lindberg. Klas är medlem i Svenska Kocklandslaget och jobbar som frilansare i egna firman Klas Lindberg Mat & Vin. Han kommer från Småland och är bland annat skolad på trestjärniga L’Arpège i Paris.

”Gris är ju fantastiskt”

Till lunch på onsdag bjuder Klas på Kryddstekt karré från Guldgris, äpple- och timjankorv samt mör sylta. Pumpapuré, syrliga höstgrönsaker och sky med brynt smör.

Klas_Lindberg.jpg

Klas egen beskrivning av anrättningen få oss att längta till onsdagens lunch:

”På hösten är det tacksamt att laga mat. Det luktar gott i naturen, råvarorna är fantastiska och det finns en speciell känsla i köket. Jag vill verkligen att det ska kännas som en fräsch hösträtt med flera olika detaljer från grisen. Gris är ju fantastiskt då rätterna kan varieras i det oändliga. Härligt stekt karré som penslas med kryddor, saftig korv med timjan och äpple och en sylta som är packad med smak.

Själva serveringen av syltan och grönsakerna kommer att ske från fat på borden, mat smakar ju faktiskt mer när den är rumstempererad och gästerna kan ta så mycket de önskar.”

Blivande Årets kock?

Klas ska tävla i semifinal för Årets kock 2012 och var även med i finalen 2011, där han kammade hem bronsmedaljen. Vi önskar stort lycka till med tävlandet!

Ta dig dit du vill

Årets tema för Grisföretagardagen är ”Ta dig dit du vill” och hela dagen arrangeras av Svenska Pig samarbete med LRF, Svenskt Kött och Sveriges Grisföretagare. Dagen avslutas med Paulo Roberto som ska prata om företagande och svensk mat.

Aktuellt

Scroll to Top