Så blir lammsteken påskmiddagens succé

Många lagar lamm till påsk, men hur få du till det där lilla extra med lammsteken? Vi har tipsen! Har du fått tag på svenskt lamm kan du skatta dig lycklig, det är nämligen en bristvara.

Kocken Mikael Andersson tipsar här om hur du lyckas med lammsteken. Mikael har tidigare jobbat på Restaurang Niklas i Helsingborg och varit delägare i Gastronomibutiken i samma stad. Han brinner för fina svenska råvaror i säsong. Här är Mikaels tips:

  • Kryddor som passar till lamm är rosmarin, timjan eller mynta. Citron lyfter också lammet till oanade höjder.Var inte rädd för att salta och peppra (vi svenskar brukar vara lite fega med det).
  • Passande tillbehör är – såklart i dessa tider – vit sparris, ramslök eller varför inte toppmurklor. Tomat är också en fantastisk kompis till lamm.
  • Ugnsstek på låg ugnstemperatur, 100-120 grader. När man gör det får köttet en lugn och jämn tillagning och förlorar inte så mycket vätska.
  • Om du använder färska kryddor, tillsätt dem mot slutet av tillagningen, annars tappar de smaken.
  • Använd termometer. Personligen tycker jag lamm gör sig bäst vid en innertemperatur på 54-56 grader (sadel) och 58-60 grader (stek).
  • Låt köttet vila minst 20 minuter efter tillagning, men aldrig i aluminumfolie. Lägger man köttet i den isolerande folien fortsätter tillagningen och resultatet blir ett överstekt kött.
  • Skär aldrig köttet längsmed fibrerna, då blir köttet väldigt ”tuggigt”, man ska ”skära av” fibrerna, då får man bra skivor.
  • Underskattad lammdetalj är bog och lägg. Längre tillagningsmetoder, men väldigt smakrikt och gott.

Svenskt lamm är populärt, men saknas till påsk

Påskveckan är den vecka på året då det säljs mest lammkött i butikerna. Nu saknas det svenskt lammkött till påsk. Hur kommer det sig, Bertil Gabrielsson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet?

– De flesta svenska lamm föds på våren och slaktas till hösten. Vi har försökt att ta fram en jämnare produktion över hela året, men faktum är att det är höstlammen som är mest lönsamma för oss bönder. De som föds på hösten och vintern och alltså slaktas på våren kräver mer resurser i form av byggnader och foder.

De flesta av Sveriges cirka 8000 lammproducenter har en ganska småskalig verksamhet och har svårt att få tillräcklig lönsamhet för att våga göra större investeringar. Men med en trend där konsumenterna äter allt mer svenskt lammkött finns det hopp om en positiv utveckling. Importen av får och lamm minskade med 15,9 porcent 2010.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top