Lammlägg sous-vide à la Matgeek

Lammlägg är en perfekt detalj att laga sous vide. Här ger Matgeek sina bästa tips för härligt höstiga lammlägg.
Bild saknas
Lammlägg är lammets framben eller bakben. Styckdetaljen har egenskaper liknande bogens och bör tillagas länge på låg temperatur för att bli riktigt mört. Sous vide är alltså en perfekt tillagningsmetod för läggen, fast det går såklart lika bra att bräsera köttet eller använda till en gryta.

Matgeeks tips

  • Planera i förväg. Köttet tillagas under 24 timmar.
  • Lägg ner ett lammlägg i en vakuumpåse tillsammans med timjan, rosmarin, en vitlöksklyfta, smör och salt.
  • Tänk på att samla ingredienserna utan onödiga luftfickor längst ner i påsen.
  • Kör påsen i en vakuumpackare.
  • Stoppa ner påsen i ett vattenbad med en sous vide-cirkulator och låt ligga i 24 timmar.
  • Ta bort hinnan som sitter runt läggen.
  • Sätt in i ugnen på 250 grader för att få yta.
  • Plocka ut när läggen har fått färg.
  • Servera med rosmarinpotatis och skyn som blev kvar i vakuumpåsen.

Lycka till!

Aktuellt

Hur mycket av köttet är svenskt i offentliga kök?

Har järnbristen ökat?

En nyligen publicerad studie visade på högre andel unga tjejer som har järnbrist än tidigare forskning. Har järnbristen ökat?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Rulla till toppen