Köttguiden visar att svenskt kött är det naturliga valet

Idag lanserar Världsnaturfonden Köttguiden som ska vägleda konsumenter i valet av kött.  – Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden. säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Världsnaturfondens initiativ är vällovligt men en fråga som inte tas upp är en jämförelse av antibiotikaförbrukningen mellan länderna.

– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Idag är den lägst inom EU och det är synd att det inte kommer fram i Köttguiden, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

I Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Vi delar Köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden. Och för en levande landsbygd, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Läs mer

Aktuellt

Hur mycket av köttet är svenskt i offentliga kök?

Har järnbristen ökat?

En nyligen publicerad studie visade på högre andel unga tjejer som har järnbrist än tidigare forskning. Har järnbristen ökat?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Rulla till toppen