Köttguiden visar att svenskt kött är det naturliga valet

Idag lanserar Världsnaturfonden Köttguiden som ska vägleda konsumenter i valet av kött.  – Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden. säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Världsnaturfondens initiativ är vällovligt men en fråga som inte tas upp är en jämförelse av antibiotikaförbrukningen mellan länderna.

– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Idag är den lägst inom EU och det är synd att det inte kommer fram i Köttguiden, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

I Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Vi delar Köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden. Och för en levande landsbygd, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Läs mer

Aktuellt

Scroll to Top