Ica flyttar hem bacontillverkning

Ica har beslutat att flytta hela bacon-hanteringen till Sverige, rapporterar LandLantbruk. Tidigare har deras bacon med svenskt ursprung packas i Nederländerna. 

Köttråvaran har hela tiden varit svensk, men hittills har det enligt Ica saknats kapacitet för att klara hanteringen med saltning, rökning och förpackning i Sverige. Företaget Charkuterifabriken Sverige har fått uppdraget och kommer att bygga ut anläggningen. Övertagandet är planerat till hösten 2019 och beräknas ge 20 arbetstillfällen.

Stark märkning

Förändringen innebär att Ica kan märka sitt svenska bacon med den frivilliga ursprungsmärkningen Kött från Sverige.

– Det är en mycket stark märkning och därför är det glädjande att vi kan tillföra bacon i den familjen. Man ska veta att omkring 90 procent av de kött- och charkprodukter som saluförs via Ica Sverige är baserade på svensk köttråvara, säger Andreas Sbrodiglia, sortiments- och inköpsdirektör vid Ica Sverige.

Tung investering i produktionen

Flytten innebär att förädlingen kommer närmare både de svenska producenterna och konsumenterna menar Andreas Sbrodiglia.

–Med förädling i Sverige så blir det här en än mer attraktiv produkt. Vi värnar om den svenska primärproduktionen och förädling inom Sverige är viktigt ur både ett miljö- och trovärdighetsperspektiv, säger han.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top