Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.
Höstlov med husmanskost

Det passar riktigt bra nu när det är höstlov med husmanskost. Mörkret och kylan gör att vi gärna äter lite mer mättande och rejäl mat.

Vi går in i den absolut mörkaste perioden på året och då är det gott med lite “comfort food” som passar både stora och små. Svensk husmanskost är en riktig favorit att komma tillbaka till för många. Eftersom dessa klassiska rätter ätits i Sverige bra mycket längre än innan vi började importera mat från alla världens hörn så är den baserad på råvaror som dessutom är i säsong nu på höstlovet. Att välja råvaror som är i säsong blir mindre resurskrävande tack vare mindre energiförbrukning och kortare transporter.

Kolla in våra goda recept på husmanskost

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 
Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.
Kåldolmar är en svensk husmansklassiker

Kåldolmar, en svensk husmansklassiker

I många recept på kåldolmar drygas färsen ut med eller ströbröd. I en del gamla recept tar man istället tillvara rotstocken, hackar den och blandar ner…
Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.
Köttbullar med gräddsås och lingon

Köttbullar med gräddsås och lingon

I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norr ut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på…

» Fler recept på husman hittar du här.

Matsäck till höstlovets utflykter

Det är fiffigt att ta med sig matsäck på utflykten eftersom man kan använda dig av rester och på så vis minska matsvinnet där hemma. När man har med sig egen mat kan man också vara säker på att det är mat som alla gillar. Ingen i familjen kommer behöva gå hungrig och tappa energi på utflyktsmålet. 

Hösten har hittills varit mild och många ger sig gärna ut i skog och mark under lovet. Att grilla korv i skogen är svårslaget och populärt för både vuxna och barn. Välj gärna en korv av svenskt kött. Det finns många olika sorter att välja mellan och även utländska varianter som görs av svenskt kött. Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige så kan du vara säker på att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige, och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad här.

Här är våra populäraste matsäcksrecept

» Alla våra recept på utflyktsmat hittar du här

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top