Hantering av kött på sommaren

Under sommaren äter vi gärna ute, grillar och tar med picknick på strandutflykten. Men hur hanterar man färskvaror som kött och charkuterier på bästa sätt? Här är tipsen!

En av den här webbplatsens mest besökta sidor är Förvara kött. Många av våra besökare är intresserade av att lära sig mer om hantering av kött, så som förvaring.

Nu på sommaren är det extra viktigt att ha koll på några tips om hur man tar hand om kött och charkuterier så att det ska hålla sig fräscht.

  • Se till att kött och charkuterier snabbt kommer från
    butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4
    grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
  • Sommartid är det smart att ta med en kylväska till affären för att lägga kött
    och andra kylvaror i.
  • Bra kylskåpstemperatur är +4 grader.
  • Bäst-före-dag: Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en
    tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.
  • Sista förbrukningsdag: Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger
    vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det
    har förvarats rätt i obruten förpackning.
  • Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få
    större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i köttfärs är det många fler. Om
    färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning
    har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad
    köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på
    förpackningen, annars bör den frysas in.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email