Hälsingestintan satsar på mobila slakterier

Hälsingestintan, som vidareförädlar och säljer hängmörat nötkött, satsar nu på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur. - Det här är nästa steg i den redan världsberömda svenska djuromsorgsmodellen, att ta bort transporter i samband med slakt är ytterligare ett sätt att ta hänsyn till djurens välbefinnande, äger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan.

Hälsingestintans satsning på mobila slakterier för fullvuxna
nötkreatur är det första i hela Europa.

Mobila slakterier har funnits inom rennäringen sedan
60-talet och i Norge finns det för mindre tamboskap, men för fullvuxna
nötkreatur är satsningen den första i hela Europa. Det mobila slakteriet består av två ekipage
som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som
innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp med kylförvaring av
kött. 

– ­Kvaliteten på
köttet ökar, så det är på alla sätt ett vinnande koncept som vi lanserar nu,
säger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan.

Slakteriet kan åka ut till gården där uppfödaren har sina
djur och genomföra en så stressfri slakt som möjligt. En veterinär genomför en
besiktning av djurens allmäntillstånd innan man fortsätter. Djurens förs till
slaktbilen av ordinarie djurskötare. När man gör detta följer man djurens
naturliga beteende. 

Målsättningen i slaktprocessen är att ta hand om så mycket
som möjligt av djuret. Även avfallet kommer att användas till
biogastillverkning.

– Det här är ett mycket välkommet initiativ.
Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste
åren vilket visar att människor verkligen vill ha kött från djur som levt ett
bra liv och som sluppit långa transporter, sa landsbygdsminister Eskil
Erlandsson i samband med en pressträff om satsningen.  

– Svenska bönder och uppfödare är oerhört
skickliga och jag välkomnar alla nya idéer som förbättrar lönsamhet och
kvalitén i det svenska köttet och som ger oss ännu bättre djurskydd, menar
Eskil Erlandsson.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top