Hälsingestintan har tagit fram ny spårbarhetsmetod för kött

Hälsingestintan kommer att ge information om djurets ras, ålder, kön och gårdstillhörighet på köttförpackningen. Det kommer även att gå att "besöka" gården digitalt med hjälp av en QR-kod som skannas av med en smartphone.

Hälsingestintan tycker att kött i butik ofta är anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. 

– Nu kan konsumenterna välja ett kött som motsvarar deras önskemål. Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung, säger Britt-Marie Stegs, vd för Hälsingestintan.

Så här fungerar märkningen:

1. Djuren utrustas med elektroniska transpondrar (RFID-teknik) i öronen när de föds. Märkena har en unik id-kod som via en databas kan kopplas ihop med djurets födelsedag, ras, gårdstillhörighet osv. Detta ger en säkrad identitet samt ett flertal logistiska fördelar under djurets uppväxt och hantering. Det går till exempel att registrera viktutveckling och eventuella medicinska behandlingar.

2. Vid slakten rapporteras varje djur-id in i databasen. Informationen fylls då på med slaktbesiktningsresultat, såsom klassificering och vikt. Oavsett om djuren är märkta elektroniskt eller inte, så märks de vid slakten, då djurets id-information överförs till en streckkodsetikett som följer med till hängmörningen.

3. När djurkropparna skall styckas läses streckkoden av. När detaljerna sedan packas för leverans till butik följer informationen med till etiketten som klistras på detaljen i form av en QR-kod.

4. På varje köttförpackning finns direkt information om djurets kön, ålder, ras och från vilken gård det kommer ifrån. Dessutom har varje tråg sin unika QR-kod som kan läsas av med hjälp av en smartphone. Vid scanning får man en fördjupad information om gården och djuret, recept på tillagning samt information om Hälsingestintan.

Aktuellt

Scroll to Top