Hallon tar över ladugården

Sofia och Magnus Karlsson driver Evenstorps gård med uppfödning av köttdjur, gårdsbutik, kafé och hallonodling.  

I ladugården på Evenstorps gård i Dalsland går korna på vintern och i maj när det är dags för grönbete tar hallonen vid. Ladugården blir som ett växthus med ett ljusgenomsläppligt tak och sidor där väggarna går att öppna.

– Det finns många fördelar med att odla under tak. Det blir en högre skörd och friskare plantor, eftersom vi slipper ogräs och oönskat regn. Resultatet är första klassens bär. Och vi kan plocka oavsett väder. Dessutom kan vi utnyttja ladugården hela året. Berättar Sofia Karlsson i en intervju för Landshypotek.

1993 köpte Magnus och Sofia Karlsson gården och eftersom Magnus är uppvuxen med kor så var det en självklarhet att börja med nötdjur. Evenstorps gård är numera helt ekologisk och KRAV-certifierad. De har omkring fyrtio kor av rasen Hereford på gården, men de bygger ut för att få plats med åttio kor. Det är hög efterfrågan på Evenstorps gårds fina nötkött, som de säljer färskt direkt till konsument i köttlådor med olika styckningsdetaljer som högrev, ryggbiff och köttfärs. Rasen Hereford är många kockars favorit med sitt fina marmorerade kött. 

Både Magnus och Sofia hade varsitt heltidsjobb som säljare mot lantbrukare när de köpte gården, och det var också Sofias sysselsättning fram till för ett par år sedan. För sex år sedean började de odla rabarber och hallon och året efter byggdes gårdsbutiken. 

På gården finns också alpackor, kaniner, getter, minigrisar och höns – ett inslag som uppskattas av barnen. Evenstorps gård ligger nära vackra vandringsleder och en fin bad- och fiskesjö med egen brygga. Det finns också en lägenhet för uthyrning, dit familjer kan komma och bo för att uppleva gårdslivet. 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top