Glöm inte näringsläran i klimatdiskussionen!

Varje hållbarhetsdiskussion om mat måste ha ett nutritionsperspektiv. Det kan låta så enkelt som att minskad köttkonsumtion är bra såväl för miljön som hälsan. Men allt är inte så enkelt. Det säger med dr Ingrid Larsson och professor Lena Hulthén, i en artikel på nutritonsfakta.se.

De menar att man för varje förslag om att minska den miljömässiga belastningen måste diskutera hur det påverkar intaget av näringsämnen.

I den allmänna debatten framförs ofta att proteinet från baljväxterna är jämförbart med det från kött. Men forskarna menar att detta i princip är irrelevant.

”Proteinbrist är ytterst sällsynt i den svenska befolkningen då protein ingår i många olika livsmedelsgrupper, såsom mjölkprodukter, cerealier och baljväxter. Det potentiella problemet är snarare andra näringsämnen, såsom järn, vitamin B12, zink och selen. Mellan 15-30 procent av det totala intaget av dessa näringsämnen uppskattas komma från kött och köttbaserade livsmedel.” skriver de i artikeln.

Ingrid Larsson och Lena Hulthén menar att 500 gram tillagat kött i veckan är optimalt, och att man därefter kan ersätta det kött man tidigare ätit med ärter och bönor. En sådan kost skulle ha gynnsamma hälsoffekter på gruppnivå.

Men det är också viktigt att inte ersätta köttet eller charkuterierna med stekt ost och friterade vegoburgare som innehåller för mycket mättat fett och salt.

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen