Festliga nyårsrecept för ugnen

Dags att börja fundera över vad man ska servera till nyårsaftonens festliga middag. Här bjuder vi på tips samt nio festliga recept med lamm, nöt och gris, som alla lagas i ugnen.

Festliga nyårsrecept för ugnen

Med julen i backspegeln är det nu dags att blicka framåt… men inte allt för långt förstås, för först är det ju nyårsafton. Nyårsafton är en av årets festligaste kvällar – en kväll då man kan slå på stort och unna sig något riktigt gott. Vare sig man bjuder in till fest, eller håller det enkelt, måste man ju äta. Ett glas champagne är för många en tradition som dyker upp på nyårsafton, men minst lika vanligt är det att man vill laga något extra lyxigt med oxfilé, fläskfilé eller lammfilé.

Samtidigt som någon form av filé är vad de flesta väljer till nyårsafton, kan man göra det precis lika festligt med en mindre omtalad styckningsdetalj. En köttdetalj med grövre fibrer och mer insprängt fett kan bli smått sensationell om man ger den kärlek den behöver, exempelvis vid tillagning på låg temperatur i ugn.

Varför är det så bra att laga på låg temperatur?

När kött av denna typ får tillagas långsamt och på låg värme – till skillnad från tunna och möra köttbitar som snarare kan tillagas hastigt – hinner fett och kollagen smälta och muskelfibrerna dra ihop sig utan att köttet blir stressat. Resultatet blir ett saftigt kött där det insprängda fettet lyfter fram smakämnen och separerar muskelsegmenten, vilket i sin tur ökar mörheten.

Väljer man att ugnssteka blir det också väldigt bekvämt! Köttet kan sköta sig självt i ugnen och allt som behövs är en titt på termometern emellanåt. Kött-termometern är sannerligen matlagarens bäste vän, och med en termometer som piper vid rätt temperatur blir naturligtvis uppgiften ännu enklare.

Nedan har vi valt ut nio riktiga godingar som passar att servera till nyårsafton, eller när man vill lyxa till det lite extra.

Festligt med nötkött:

Nyårsrecept med lamm:

Goda rätter med fläsk:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email