Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.
Få ihop vardagen efter semestern

Hur får man ihop vardagsmaten?

Förra veckan var det skolstart för Sveriges alla skolbarn och de flesta av oss är tillbaka på jobbet. Vardagshjulen börjar sakta snurra och man ska få in arbetsdag, skola, aktiviteter och alla andra vardagsbestyr under sin vakna tid på dygnet – sånt man kunde släppa under sommarsemestern.

En av de vanligaste frågorna vi ställer oss är vad vi ska äta till middag? Man vill att alla i familjen ska vara nöjda, man vill gärna att det ska vara hållbar mat lagad från grunden och det får inte ta allt för lång tid. Här kommer våra tips på hur man kan få ihop vardagen efter semestern.

Resurseffektiv mat

Visste du att 70 procent av en gris blir till mat? Det är en väldigt hög siffra med tanke på att det är en stor del av ett djur som är ben, brosk, skinn med mera. En anledning till det är att vi använder väldigt många delar av grisen till att tillverka olika typer av charkuterier.

Både nu och historiskt har charkuterierna varit ett sätt att få ut så mycket mat som möjligt av ett djur och även ett sätt att förlänga hållbarheten på köttet. Man saltade in eller rökte skinkor och korvar för att konservera och bevara så att maten räckte hela året. Det gäller även detaljer av nöt och lamm, även fast grisen är den som används mest inom charkproduktionen.

Chark – en räddare i vardagen

Ibland behöver man göra livet riktigt lätt för sig och köpa en falukorv eller köttbullar och servera med makaroner. En riktig publikfriare i hemmen med skolbarn. Många får också lite lätt dåligt samvete av att servera en sån rätt istället för en rätt lagad från grunden. Här är några saker att tänka på när det kommer till just den här typen av färdig mat som kan lätta lite på det dåliga samvetet. När du väljer charkuterier som är gjorda på svensk köttråvara bidrar du till att vi kan fortsätta producera svenskt kött och svensk mat även i framtiden.

4 skäl att inkludera charkuterier i vardagsmaten

  1. Chark är resurssmart! Det är många som är överens om att en hållbar köttkonsumtion innebär att vi äter så mycket som möjligt av hela djuret, det vill säga nose to tail. Många delar av djuret som kanske är lite svårsålda i butik passar ypperligt till chark. Det är alltså ett bra sätt att ta vara på hela djuret och se till att så mycket som möjligt blir mat till oss människor.
  2. Chark är mer än bara korv. Det finns många näringsrika alternativ som förenklar vardagen för dig. Exempelvis blodpudding eller pölsa som serveras med svenska grönsaker i säsong som morötter, kål och rödbetor.
  3. Du kan servera chark OCH vällagad mat från grunden. Man behöver inte välja antingen eller, du kan lägga till korv eller bacon i en gryta eller pytt och få i sig bra råvaror tillsammans med olika charkuterier.
  4. Gör livet lite enklare. Ibland behöver man bara få vardagen att gå ihop. Tillåt dig själv att ta genvägar för att göra vardagslivet lite lättare. Servera med svenska vegetabilier i säsong så har du en bra måltid som barnen kommer att gilla.

Tips på enkel och smidig vardagsrecept

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen