En trygg livsmedelsförsörjning gör att extremväder påverkar mindre

De senaste dagarnas hastiga snöfall har påverkat stora delar av Sverige, men en trygg livsmedelsförsörjning gör att extremväder påverkar mindre.
De senaste dagarnas hastiga snöfall har påverkat stora delar av Sverige. Men en trygg livsmedelsförsörjning gör att extremväder påverkar mindre.

Vädret påverkar vår livsmedelsförsörjning

Att det kommer snö och vinter till Sverige är i sig inga konstigheter. Snö i november är inte heller ovanligt i södra Sverige, även om dagarna med snö har blivit färre med ett varmare klimat. Vad som däremot är mer ovanligt är mängderna. När mycket snö faller hastigt påverkar det så klart infrastrukturen. I en sådan situation måste man prioritera. Utryckningsfordon måste komma fram och livsmedel måste kunna levereras till butikerna. Det handlar alltså om livsmedelsleveranser inom landets gränser, att få in mat till vårt land blir en ännu större utmaning vid extrema situationer. Att Sverige behöver vara självförsörjande på mat blir allt tydligare, för med klimatförändringarna kommer ovanliga situationer som denna att bli vanligare.

Självförsörjning – investering i en trygg framtid

Händelser i världen påverkar vilken och hur mycket mat vi kan få fram till oss konsumenter. Att all slags mat ska finnas tillgänglig vid alla tider på året och till ett lågt pris är helt enkelt inte rimligt. Sverige, precis som andra länder, påverkas av ett krig eller en pandemi. Då blir det svårare att få säkra leveranser av mat och insatsvaror, till exempel foder och bränsle som vi idag i stor utsträckning är beroende av för att kunna producera. Med mer inhemskt foder och biobränsle kan vi stärka vår försörjningstrygghet ytterligare.

Djuren är vårt beredskapslager

Sverige ligger på samma breddgrad som både Alaska och Sibirien och för att vi en gång i tiden skulle kunna bosätta oss här var vi tvungna att kunna få mat året om. Vi odlar grödor som går att förädla och förvara över vintern. Ute på åkrarna produceras ingen mat under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt – hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna.

Djuruppfödningen är viktig för Sverige

Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och i ett ekonomiskt perspektiv.

Priset på mat har ökat i en rasande takt under 2022 men tänk på att fortsatt välja svenskt kött och svensk mat när du handlar. Det är en investering för framtiden. Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. Världen och Sverige står inför en kraftig förändring på livsmedelsmarknaden så det bästa vi kan göra är att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.

» Läs mer om hur vi kan säkra den svenska maten

Aktuellt

Scroll to Top