Se filmen från Almedalen: Bara Gud & slaktar´n… En debatt om det anonyma köttet i charken och färdigmaten

Svenskt kött stod som värd för debatten om innehållet i charkuterier, korvar och färdigmat - var kommer köttet ifrån? Se en inspelning av hela debatten här.
Bild saknas

Knipsade
grisknorrar, skyhög användning av antibiotika och resistenta bakterier.
Djurhållningen i EU blev en av vårens hetaste debatter. Konsumenterna visade
återigen att de är beredda att betala för svenskt kött, även när det gäller
charkvaror och färdigmat, men de tycker samtidigt att det är svårt att se
köttets ursprung. 

Det gamla
talesättet att det bara var Vår Herre och slaktaren som vet vad korven
innehåller, verkar tyvärr fortfarande stämma. Finns det tillfällen när ett lågt
pris blir för högt? Och vilket ansvar har i så fall livsmedelsindustri och
handel?

Medverkande

  • Eskil Erlandsson,
    Landsbygdsminister, (C)
  • Louise König,
    hållbarhetschef Coop
  • Sara Sundquist, Livsmedels- och miljöstrateg, Visita
  • Göran Holm, vd
    HKScan
  • Debattledare: Ann-Helen Meyer von Bremen

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen