Årets Nötköttsföretagare 2018

För artonde året i rad har Årets Nötköttsföretag utsetts av LRF i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter.

Gotlandsparet är kungarna av köttföretag

Anna och Christer Melander från Gerum på Gotland har utsetts som Årets Nötköttsföretag 2018. Segern tog i fint sällskap. Bland de nominerade medtävlarna var nämligen kung Carl XVI Gustaf på Stenhammars godsförvaltning.

– Lite roligt är det ju allt att vinna över kungen, säger 44-årige Christer Melander.

Familjen Melanders gård är öppen för studiebesök och tar årligen emot skolklasser, producenter och nyfikna turister

Sedan paret 2001 tog över Christers föräldrahem har Kullands omformats från en mjölkgård på 30 hektar och 25 mjölkkor till 250 hektar åkermark med drygt 500 köttdjur. Gården har både liggbåsstall och kalvstall. Kalvarna kommer från sex olika gårdar som familjen Melander har skrivit avtal med. Förutom tjurarna finns ett tiotal kvigor som sköter betesmarken. 80 procent av omsättningen står nötköttsproduktionen för, resten skogsbruk och växtodling.

Kullands gård klarade även årets extrema torka förhållandevis bra.

– Allt grovfoder, spannmål och ärtor producerar vi själva här på gården. Men vi försöker alltid ha foder i lager och det har verkligen gagnat oss detta torra år, säger Christer Melander.

Det är för artonde året i rad som LRF, i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter, utser Årets Nötköttsföretag.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top