Årets Kockelev 2019

Nu har tävlingen Årets Kockelev gått av stapeln – tävlingen med hållbarhetsfrågan och framtidens förmågor i fokus. Svenskt Kött var självklart på plats och sponsrade de tävlande kockarna med hållbart kött. I detta fallet en hel bringa med ben ifrån nöt.
Årets Unga Kock Vinnare 2019

Svenskt kött som tävlingsråvara

Det hållbara köttet var så klart uppfött i Sverige på svenskt vis och slaktat av 
Scan. Nötdjuren har fått beta ute under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret har djuren fått mestadels grovfoder bestående av gräs, klöver och örter från närområdet kring gården. Allt för att få rätt kvalité och smak samt ett kött man kan äta med gott samvete med tanke på klimat och miljö.

Denna gången fick kockeleverna en extra utmaning; en hel bringa med ben. Köttet behövde därför först benas ut och tillagas en längre tid för att bli mört och fint. Många valde därför att tryckkoka köttet.

Hel bringa med ben från nöt

Genom att använda just den här styckdetaljen ville vi belysa vikten av att använda hela djuret, så kallat nose-to-tail. Om köttkonsumtionen ska vara hållbar behöver hela djuret tas tillvara. Därför är det viktigt att kunna bemästra även mer krävande styckdetaljer som denna i köket. Det kött som blev över under tävlingen kunde sedan användas för att bli lunchmat till de som var på plats.

De unga kockarna som tävlade kom från olika kockskolor runt om i landet. Eftersom fokus på tävlingen var en hållbar utveckling hade många valt att ackompanjera köttet med grönsaker och örter i säsong, så som exempelvis sparris, ramslök och rapsblommor.

Vinnaren i tävlingen blev Eric Hristov från Wargentinskolan i Östersund med sin vinnarrätt bestående av ragu på baljväxter och svensk oxbringa, rostade glaserade rödbetor, ramslök- och pumpakärnssmör samt variation på gulbeta. Helt klart ett vinnande koncept för att både ta ansvar för vår gemensamma miljö och samtidigt fresta juryns smaklökar.

» Läs också Svenskt Kött stödjer Årets Kockelev

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top