Allt fler vill ha svenska livsmedel

Mer än varannan konsument tycker att svenskproducerat är en av de viktigaste faktorerna i affären. Förra året var den siffran 48 procent, enligt en undersökning från Demoskop.

– Det är rejäl ökning i efterfrågan som många livsmedelsföretag och handeln nu möter med märkningen Från Sverige, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB, i ett pressmeddelande.

I våras lanserades den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Sex månader senare är 90 företag anslutna och mer än 4 000 produkter. Märket Svenskt kött har under året succesivt ersatts av Kött från Sverige.

– Detta är bara början. Märkningen möter konsumenternas efterfrågan genom att enkelt visa vilka livsmedel som är producerade i Sverige med svenska råvaror. Tidpunkten för lanseringen var helt rätt, säger Maria Forshufvud.

Undersökningen som visade att 56 procent tyckte att det var viktigast att maten var svenskproducerad, gjordes under oktober månad med 1 028 personer. Det som visade sig näst viktigast var att maten var hälsosam. Smakupplevelse, pris och om den är ekologisk följde efter det.

Fakta: Kriterier för märkning med Från Sverige och Kött från Sverige

  • Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling sker i Sverige.
  • All förädling och packning sker i Sverige.
  • I sammansatta produkter är minst 75 procent svenskt. Korv, bröd och fruktyoghurt är några exempel.
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100 procent svensk, även i sammansatta produkter. 

Aktuellt

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen