Julskinka är den stora favoriten bland julmaten, och vad är väl ett klassiskt svenskt julbord utan en griljerad skinka som kronan på verket? Här har vi samlat allt du vill veta om julskinka och lite till.
Fakta om julskinka
Skinkan på grisen består egentligen av flera styckdetaljer: innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Lite förenklat kan man säga att skinkan anatomiskt motsvarar ungefär steken på ett lamm.
Eftersom olika hushåll har behov av olika stora julskinkor styckar man ut skinkan olika utifrån de olika styckdetaljerna. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Skinkorna formas sedan runda eller avlånga och nätas för att hålla en fin skinkform. De runda ger stora skivor medan de avlånga är lättast att skära jämnstora skivor av och har kortare tillagningstid. Till den allra minsta julskinkan man kan hitta i butik har man styckat ut rostbiffen.
Hur stor skinka behöver man egentligen till jul?
På ett traditionellt julbord, där mycket annat också står framdukat, brukar 50–75 gram per person räcka fint. Blir det något över? Julskinka är otroligt tacksam i köket även efter jul. Resterna kan enkelt förvandlas till allt från krämiga pastarätter och pajer till gratänger och varma mackor – perfekt mat som både sparar tid och pengar. Här hittar du bästa recepten för julresterna.
Hur tillagar man julskinka?
Beroende på hur mycket matlagning du vill göra själv så finns det olika varianter av julskinka att köpa. De två vanligaste varianterna är antingen rimmad och kokt skinka eller bara rimmad skinka. Köper du en skinka som är kokt behöver du bara griljera skinkan efter tycke och smak. Vi har gott om recept på både klassisk och annorlunda griljering till julskinka i vår receptbank.
För lite mer julstök i köket kan du välja att koka skinkan själv. Då kokar du den i en stor gryta under ett par timmar. Det tar visserligen lång tid, men merparten av tiden sköter skinkan sig själv på spisen. Julskinkan är klar när termometern visar 70°−75°. När termometern visar 70 grader är skinkan riktigt saftig, vid 72 grader är den perfekt och vid 75 grader är den väl tillagad. Man beräknar cirka 45 minuter till en timme och en kvart per kilo skinka, beroende av form och storlek.
Vill du minimera julstöket helt och bara njuta av den goda maten går det att köpa griljerad skinka som är helt klar att ätas. Antingen hel eller i skivor. Många vill gärna äta julskinka hela december på olika varianter av skinkmackor och då kan det passa bra att köpa färdigskivad för att undvika svinn. Här hittar du tips och inspiration på olika skinkmackor till jul.
Varför ska man välja svensk julskinka?
Sverige ligger långt fram när det gäller djurvälfärd, vi har faktiskt en av de ambitiösaste djurskyddslagarna i världen. Här får grisarna mer utrymme, svansarna kuperas inte rutinmässigt och antibiotikaanvändningen är lägst i EU, bland de lägsta i världen. Du är också med och bidrar till att Sverige kan fortsätta ha en trygg matproduktion i världsklass. Med svensk julskinka på smörgåsen till juldagsmorgonen får du mycket värde för pengarna – så vi kan fortsätta njuta av våra klassiska jultraditioner.








