Alexander Sjögren Sveriges nya representant i Bocuse d’Or

Nu står det klart att Alexander Sjögren blir Sveriges nya representant i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. Den svenska uttagningen ägde rum under tisdagen på Restaurangakademien där de fyra finalisterna tillagade varsin kötträtt på lamm från Tomas Olsson på Norrby gård utanför Kungsör.

Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik övertygade Alexander Sjögren juryn och tävlar därmed för första gången i Bocuse d’Or.

Stafettpinnen som Sveriges representant lämnas nu över från Tommy Myllymäki som tidigare i år tog brons i Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon och en guldmedalj i EM i Stockholm förra året. Första utmaningen för Alexander Sjögren blir att tävla i Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Budapest den 10-11 maj 2016. Placeringen i EM är sedan avgörande för att få en plats till VM i Lyon där Bocuse d’Or går av stapeln i januari 2017.

– Nu ska jag ge allt för att ge Sverige sitt första guld i Bocuse d’Or på 20 år. Jag är övertygad om att jag har det i mig och jag kommer att göra allt i min makt i tid, engagemang och kunskap för att nå dit, säger Alexander Sjögren.

Vinnarrätten bestod av lamm som färserad rulle och sylta. Fänkålsvariation, tryfferad fårost, jordärtskocka och hällestadsvamp.

Juryns motivering

Lekfull genomarbetad presentation med nylagat gott lamm i olika texturer, framlyft av överraskande fänkålssmak i en bra tilltalande balans, för dagen den godaste maten.

Juryn bestod av:

Henrik Norström, Tommy Myllymäki, Björn Franzén, Jonas Lundgren, Jonas Dahlbom, Stefan Karlsson, Pekka Tereävä, Per Lunding, Peter Jelksäter och Fredrik Eriksson.

Alexander Sjögren är bosatt i Lund och arbetade under nio år som köksmästare hos Anders Vendel. Nu har han fullt fokus på Bocuse d’Or med första anhalt Kock-EM i maj 2016.

Finalisterna i årets svenska uttagning var:

Gustav Trägårdh, Adam Dahlberg, Andreas Edlund och Alexander Sjögren.

Aktuellt

Nästan alla i Sverige äter kött

Nästan alla i Sverige äter kött

Ny undersökning visar att nästan alla i Sverige mellan 18 och 84 år äter kött och instämmer i att svenskt kött gynnar lokala bönder och svensk matproduktion.

Är vegetariskt bättre för miljön?

Vegetariskt bäst för miljön?

I Malmö stad är enda alternativet vegetariskt för konferenslunchen numera, men är det verkligen bäst för miljön?

Scroll to Top