Hur mycket kan du om tillagning av kött?

Vilka styckningsdelar passar att långkoka och varför ska köttet vila? Testa hur mycket du kan om tillagning av kött.
Steka i panna
För att få en fin stekyta ska köttet läggas i en het stekpanna. Om man använder smör eller margarin är det enkelt att avgöra när pannan är lagom varm, hur då?
när smöret tystnar är temperaturen tillräckligt hög, ca 170˚C.
när smöret bubblar är temperaturen tillräckligt hög, ca 170˚C.
när smöret har smält är temperaturen tillräckligt hög, ca 170˚C.

Rätt!

Fel!

Köttfärs
Det kan finnas skadliga bakterier i köttfärs. Hur ska man tillaga exempelvis hamburgare för att oskadliggöra bakterierna?
Avbryt stekningen när biffarna är genomstekta och innertemperaturen är 70˚C.
Avbryt stekningen när i biffarna är rosa och innertemperaturen är 60˚C.
Avbryt stekningen när biffarna är blodiga och innertemperaturen är 50˚C.

Rätt!

Fel!

Tjockare skivor av kött, som entrecôte och fläskkotlett blir saftigare om man tillagar dem i två steg, vilka?
Ge dem först en gyllenbrun yta i en stekpanna eller på grillen, lägg dem sedan på ett fat och fortsätt tillagningen i ugnen.
Ge dem först en gyllenbrun yta i en stekpanna eller på grillen lägg sedan på locket och fortsätt stekningen på hög temperatur.
Ge dem först en gyllenbrun yta i en stekpanna eller på grillen. Häll sedan på vatten och koka köttet tills det är klart.

Rätt!

Fel!

Kor vid sjö
Foto: Fredrik Persson
Kött ska sjuda i vatten, vad betyder det?
Vattnet ska koka kraftigt.
Vattnet ska nästan koka, temperaturen ska vara strax under kokpunkten.
Det ska bara vara lite vatten i kastrullen.

Rätt!

Fel!

Vissa styckningsdelar passar att långkoka, i exempelvis en mustig köttgryta. Vilket alternativ har alla rätt?
Grisbog, fjärilskotlett och lammrygg.
Revbenspjäll, högrev och lammbog.
Lammfilé, nötbringa, ryggbiff.

Rätt!

Fel!

Att tillaga kött med sous-vide teknik, vad betyder det?
Att man låter köttet sjuda i sås i en kastrull eller stekpanna.
Köttet läggs i en tät påse och tillagas i vattenbad.
När man har kokat eller stekt köttet läggs det i en vakuum-påse.

Rätt!

Fel!

Sous vide
Kraftigare detaljer som till exempel fransyska eller bringa passar i sous-vide. Ungefär hur lång tillagningstid rekommenderas?
1 timme
upp till 24 timmar
30 min

Rätt!

Fel!

Flankstek
När man tagit ut en stek ur ugnen ska den vila i 15–20 minuter, varför?
Det går lättare att skära steken i tunna skivor och den behåller mer vätska.
Den behöver svalna på en skärbräda för att smakerna ska utvecklas.
När steken får vila bildas det gelatin av bindväven som gör att köttet blir mört.

Rätt!

Fel!

Vissa styckningsdelar passar extra bra att ugnssteka. Vilket alternativ har alla rätt?
Flankstek, lammbog och rulle.
Högrev, lövbiff och oxkind.
Rostbiff, tjocka revbensspjäll och kotlettrad i bit.

Rätt!

Fel!

Indirekt grillning, vad betyder det?
Köttet tillagas först i ugnen och kyls ned innan det läggs på grillen.
Köttet läggs på grillgallret men vid sidan av glöden.
Köttet tillagas på grillen och värms sedan i ugnen.

Rätt!

Fel!

Vilket alternativ är exempel på kött som passar att grilla med indirekt metod?
Kotletter.
Hel entrecôte.
Hamburgare.

Rätt!

Fel!

Allt i ett-gryta
Varför blir kraftigt kött mört och saftigt vid långkok?
Bindväven omvandlas till gelatin som suger upp köttsaften.
Muskeltrådarna sönderdelas samtidigt som fettet smälter.
Kokvattnet spränger sönder köttets proteiner.

Rätt!

Fel!

Tjocka revben i gryta
Kraftiga styckningsdetaljer med mer bindväv passar extra bra till köttgryta. Vilken av följande är en sådan detalj?
Färsk skinka
Högrev
Filé

Rätt!

Fel!

Stekt oxfilé i skivor
Varför ska man bara fylla halva stekpannan med kött när man steker?
För att det ska gå åt mindre smör eller margarin.
För att undvika att det stänker stekfett på spisen.
För att bevara den höga värmen som ger en fin stekyta.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Hur mycket kan du om tillagning av kött?

Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”

%%description%%

%%description%%

Loading...

Testa dina kunskaper

Styckning

Testa dina kunskaper om slakt

Hur blir djur till mat? Och hur ser djuruppfödning, transporter och rutiner kring slakt ut i Sverige? Testa vad du vet här!

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Rulla till toppen