Gården

Kurs: Slakt

Produktionen av livsmedel på ett lantbruk styrs genomgående av årstider och väder – det är en tydlig cykel att följa. Tillgången på foder till djuren är avgörande för hur året kommer att se ut. Det gäller såväl nöt och lamm som gris.
Varför ska vi öka svensk livsmedelsproduktion?

Året på ett lantbruk med djur

På våren börjar det gro och växa, vårbruket drar i gång och när gräset i hagarna vuxit till sig släpps de betande djuren som lamm och nötkreatur på bete. Innan dess har förstås stängsel kontrollerats.

Sommartid skördas vinterfodret, vallen, till lamm och nötkreatur. Betesdjuren ses till dagligen, man ser till att djuren har vatten och de flyttas mellan beten. Hösten är skördetid. Spannmål till människor och djur skördas och halm till strö tas tillvara. När det blir för kallt utomhus och för dåligt bete tas djuren in i stallarna igen. Det är också på hösten som flest djur skickas till slakt i stället för att stallas in.

Djuren en förutsättning för gårdens kretslopp

Grisar får kultingar året runt och det samma gäller för kalvningar för mjölkkorna, även om flest kalvar av både mjölk och köttraser föds på våren. Lamningarna sker framför allt på vårvintern och våren. Det är tack vare djuren som gårdens kretslopp fungerar och som vi kan ha en cirkulär matproduktion i Sverige. Djuren är förutsättningen för att vi ska kunna få mat från marken. De vårdar landskap och röjer sly när de betar markerna. De ger oss samtidigt gödsel som är viktig näring för mikrolivet under marken, så att jordarna fortsätter vara bördiga och friska så vi kan odla grödor på ett hållbart sätt.

Djuren är också backup-planen

När skörden slår fel på grund av för mycket eller lite regn är djuren backup-planen. De har förmågan att omvandla spannmål eller andra vegetabilier som blivit för dåliga för att vi människor ska kunna äta dem. Av djuren får vi till kött och mjölk som vi människor kan äta.

I Sverige har vi medvetna konsumenter och kompetenta bönder som gör att djurhållningen hela tiden utvecklas och förbättras. Tack vare ökad medveten och kunskap blir vår svenska köttproduktion konkurrenskraftigt samtidigt som djuren får ett så bra liv som möjligt. Det handlar bland annat om bättre djuromsorg, minskade klimatutsläpp och ökad resurseffektivitet.

Alla lektioner i denna kurs

De senaste dagarnas hastiga snöfall har påverkat stora delar av Sverige. Men en trygg livsmedelsförsörjning gör att extremväder påverkar mindre.

Gården

Produktionen av livsmedel på ett lantbruk styrs genomgående av årstider och väder – det är en tydlig cykel att följa. Tillgången på foder till djuren är avgörande för hur året kommer att se ut. Det gäller såväl nöt och lamm som gris.

Transport

När djur transporteras till slakt och när de slaktas, ska de enligt svensk djurskyddslag inte utsättas för obehag och lidande.

Slakt

På slakteriet är miljön anpassad så långt det går till djurens behov och den är utformad på ett sätt att de ska skyddas från smärta, lidande och stress.

Kontroll av slakt

Kontroll

Det är två kontrollmyndigheter – länsstyrelserna och Livsmedelsverket – som ser till att djurskyddet och livsmedelssäkerheten på slakterierna efterlevs.

Halla grisgård

Köttbranschen

Den svenska köttbranschen är med internationella mått mätt liten, men skapar sysselsättning över hela landet.

Quiz

Utbildningsansvarig

Svenskt Kött logo
Rulla till toppen