Livsmedelssäkerhet och djurskyddskontroll
Länsstyrelserna har det övergripande ansvaret för djurskyddskontrollen på slakteriet men de kontrollerar även lantbrukarna och transportörerna. De officiella veterinärerna från Livsmedelsverket kontrollerar livsmedelssäkerheten och djurskyddet.
På de större slakterierna är Livsmedelsverkets veterinär närvarande hela tiden när verksamheten är i gång. Vid de mindre slakterierna är veterinär närvarande vid besiktning innan slakt och efter.
De flesta slakterier har regelbundna djuromsorgsmöten tillsammans med personal från Livsmedelsverket och ibland även med personal från länsstyrelserna.
Djur besiktas före och efter slakt
Djuren ska besiktas av en officiell veterinär före och efter slakt. När veterinären är på plats kontrollerar veterinären även den löpande verksamheten före, under och efter slakt. Vid besiktningen kontrolleras att djuren inte har tecken på sjukdomar, det ska heller inte finnas tecken på brister i djurskyddet.
Vid löpande kontroll kontrolleras exempelvis att uppstallningen och hanteringen av djuren på slakteriet går till på rätt sätt och att de bedövas och avlivas på rätt sätt.
Sverige var tidigt ute med införandet av obligatorisk besiktning av vissa djur i samband med slakt. Här har köttbesiktning varit lagreglerad sedan i slutet av 1800-talet.