Varför ska man äta kött?

Kött är ett väldigt näringsrikt livsmedel och innehåller en hög andel protein, fett, vitaminer och mineraler. Du får alltså i dig mycket näring genom att bara äta lite kött. Det går givetvis att undvika att äta kött om man inte vill, men då behöver man mer noggrant planera sina måltider utifrån vilken näring som finns i olika livsmedel, så man säkerställer att man får i sig det man behöver.

Proteinet i kött innehåller alla essentiella (livsnödvändiga) aminosyror. Köttet innehåller också viktiga vitaminer som vitamin B12 och viktiga mineraler som järn och zink. Dessa har också en särskilt hög biotillgänglighet. Det innebär att kroppen har lätt att ta upp och tillgodogöra sig näringsämnena. I kött finns också köttfaktorn som gör att kroppen lättare tar upp näring från hela måltiden. Alltså även från vegetabilier i måltiden. Så genom att bara äta lite kött, ökar näringsupptaget.

När du ska välja kött finns det många anledningar att välja svenskt kött. Sverige har ett ambitiöst djurskydd, samtidigt som den svenska djuruppfödningen har lägst användning av antibiotika inom EU, vilket är ett tecken på friska djur. Djuren bidrar även till en mer cirkulär matproduktion, en ökad biologisk mångfald och har en lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet. Svensk livsmedelsproduktion är också viktig för vår försörjningstrygghet, så vi säkrar vår tillgång till livsmedel både i säkra och mer osäkra tider.

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen