Kastrering utförs för att förhindra förekomst av så kallad ornelukt eller galtlukt. Lukten uppstår när köttet värms upp vid tillagning. En stor del av vår smak upplevs genom näsan, så därför är upplevelsen att köttet smakar starkt av ”gris”.
Ornelukt uppkommer hos vissa hangrisar i samband med att de blir könsmogna. Köttet blir då för de flesta människor inte bara mindre gott utan snarare oätligt. Ornelukt orsakas främst av de naturligt förekommande hormonerna androstenon och skatol hos grisen.
En klar majoritet av de hangrisar som föds såväl ute i Europa som i Sverige kastreras i dag vid ett par dagars ålder i syfte att undvika att köttet vid upphettning ska orsaka ornelukt och lukta och smaka illa.
Sedan första januari 2016 måste alla grisar enligt lag bedövas i samband med att de kastreras och sedan 1 november 2023 ska grisar ges både bedövning och allmän smärtlindring innan kastration genomförs. För att överhuvudtaget få kastrera grisar så behöver man också gå en utbildning i läkemedelshantering och kastrering av gris.
Läs mer om svensk grisuppfödning här.
Senast uppdaterad 2024-02-06