Vad är det för skillnad på protein i kött och protein i vegetabilier?

Kvaliteten på protein är högre i ett livsmedel som innehåller många aminosyror eller, som när det gäller kött, samtliga aminosyror. Det finns 20 aminosyror varav 9 av dem är essentiella (livsviktiga) eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Det innebär att vi måste få i oss dessa aminosyror via maten.

Kött innehåller naturligt samtliga av de essentiella aminosyrorna och i en hög mängd. Det finns inget vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna i samma höga mängd. I vegetabilier är det ofta en eller flera essentiella aminosyror som finns i lägre mängd och som därför begränsar proteinkvaliteten. Vid vegetarisk eller vegansk kost behöver man därför kombinera olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror i tillräcklig mängd.

» Här kan du läsa mer om kött och protein

Senast uppdaterad 2024-04-02

Rulla till toppen