Ibland blir rätter av köttfärs rosafärgade inuti, fast de är färdiglagade enligt termometern. Vad beror det på?

Det kan finnas flera orsaker, men studier görs återkommande på vad det kan bero på. Köttets pigment kan förekomma i flera kemiska former, vilket kan ge köttet i den färdiga rätten olika färg. Oftast oxiderar pigmentet vid värmebehandling och blir då gråbrunt, vilket är den färg som kännetecknar genomstekt kött. Ibland händer inte detta fullt ut och då kan även färdiglagad köttfärs som uppnått 70 grader i innertemperatur vara lätt rosafärgad. Fenomenet kallas ”persistent pink”.

Rosafärgad köttfärs är inte farligt att äta, det är bara en utseendeförändring, och den påverkar inte smak eller näringskvalitet. Observera att det gäller rosa köttfärs som uppnått 70 graders innertemperatur, inte rå köttfärs.

Köttfärsprodukter som man köper färdiga kan vara rosa om potatismos blivit inblandad i färsen. Rosa köttfärs kan även bero på nitrit. Kål och lök innehåller nitrat som vissa bakterier omvandlar till nitrit. Ett exempel på en rätt där köttfärs kan bli rosa, även fast den är färdiglagad, är kålpudding.

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen