Druvsocker och ibland glukossirap kan ingå i charkprodukter. Det framgår i så fall av ingrediensförteckningen. Mängden av specifika ingredienser deklareras ej på förpackningar, men du kan se andel sockerarter i näringsdeklarationen. Socker och glukossirap ingår ofta i väldigt liten mängd.
Socker förekommer oftast i rimsaltade produkter och traditionellt används väldigt små mängder socker när man rimmar kött. Exempelvis kan en lake till julskinka innehålla cirka 30 gram socker till 5 liter vatten och 900 gram salt.
I leverpastej tillsätts socker för att balansera skärpan i leversmaken. I äldre recept hävdas ofta att lite socker är en nödvändig krydda i köttbullar. Det finns dock gott om färdiga köttbullar utan socker i butik, och gör du egna köttbullar kan du välja om du vill tillsätta socker eller låta bli.
» Här kan du läsa mer om charkuterier
Senast uppdaterad 2024-02-19