Varannan köttbit i skola och äldreomsorg importerad

Drygt hälften av nötköttet och grisköttet som kommuner och landsting köpte in förra året var importerat. Det visar en ny rapport från Lantbrukarnas riksförbund. Utvecklingen går stick i stäv med regeringens ambitioner.

Andelen nötkött- och griskött med svenskt ursprung i skolmaten, äldrematen och sjukhusmaten har varit oförändrad under de senaste fyra åren, visar sammanställningen från Lantbrukarnas riksförbund, LRF. 

Utvecklingen går stick i stäv med både regeringens och kommunerna egna ambitioner. Vid flera tillfällen den senaste tiden har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht uttalat att andelen svenskproducerade råvaror bör öka i maten som lagas i kommuner och landsting. Kostcheferna som köper in livsmedel till landets kommuner har även de uttryckt önskemål om att köttet ska vara svenskt.

Fokus borde ligga på kvalitet – inte pris

– Det är förvånande att andelen svenskt kött står stilla i offentlig upphandling, säger Axel Hansson, expert på offentlig upphandling hos LRF. Fokus borde ligga på kvalitet såsom djurskyddskrav och inte bara pris.

Förklaringarna till att andelen svenskt inte ökar kan vara flera utöver prisfokus. Kommunala inköp ska följa lagen om offentlig upphandling och där får inte svenskt ursprung anges som krav. Vid köp av sammansatta köttprodukter är det också svårt att veta var köttet kommer ifrån.

Men det finns kommuner som hittat sätt att maximera chansen att få svenskt. Skånska Ängelholm till exempel ställer krav på att köttet ska vara färskt och inte vacuumförpackat, vilket i sin tur utesluter långa transporter.

Siffrorna i LRFs sammanställning baseras på försäljningen till omkring 100 kommuner och landsting mellan år 2012 och 2015. Andelen svensk kyckling kontra utländsk har ökat till totalt 80 procent. Också andelen svensk mjölk har ökat. Däremot har svensk ost minskat och andelen färskt, svenskt nötkött samt griskött har varit oförändrad under de senaste fyra åren. Det innebär att hälften av allt nötkött och griskött som serverades till elever, äldre och sjuka under förra året var importerat.

Aktuellt

Spenatsoppa med skinkrester

Ta vara på julens rester

Ta vara på julens rester och omvandla skinka, köttbullar och korv till nya rätter med hjälp av smarta tips och både goda och festliga recept.

Scroll to Top