Jobbar du med måltider i skola, vård eller omsorg? Lyfter ni svenska livsmedel och pratar med matgästerna om var maten kommer från? Eller känner du någon som gör det? Då ska ni vara med i vår tävling! Vinsten är en temadag om svensk mat med gårdsbesök, intressanta talare och lunch – helt anpassad för dig och dina kollegor.
Många måltidsverksamheter väljer i första hand svenska livsmedel och majoriteten av det kött som serveras i kommunala offentliga måltider är faktiskt svenskt. Allt fler tar också nästa steg – att prata mer med matgästerna om var maten kommer från och fördelarna med svenska livsmedel. Som ett bättre djurskydd, mer hållbar och säker mat, och att det bidrar till att stärka Sveriges försörjningstrygghet och beredskap. Vi på Svenskt Kött tillsammans med Från Sverige och LRF vill uppmärksamma och uppmuntra fler att berätta mer om maten.
Vinn en temadag med gårdsbesök och intressanta talare
Genom vår gemensamma tävling Hur lyfter ni svenska livsmedel? vill vi visa på allt bra som görs och ge er möjligheten att vinna en temadag om svensk mat, med gårdsbesök, intressanta talare och lunch. Det enda du behöver göra är att berätta för oss vad ni redan gör i er verksamhet!
» Läs mer om tävlingen här och var med och tävla du också!
Förra året deltog flera kommuner i tävlingen med kreativa sätt att lyfta svenska och lokala livsmedel. Några exempel på bidrag som kom in var servering av hälsingeostkaka i Ljusdal, satsningen ”Ko på rot” i Härjedalen, elever i Sorsele fick vara med och stycka ren och sedan laga en 3-rätters middag av köttet, skördevecka och nästan enbart svenskt kött i Nykvarn samt quiz och information om svenska råvaror på Läredaskolan i Hässleholm.
Vi ser fram emot att läsa om hur du gör för att lyfta livsmedel från Sverige!
Tips!
Här kan du ladda hem och skriva ut material för att berätta mer om var maten kommer från:
» Undrar du varför vi serverar svenskt kött? – Bordsskylt och affisch







