​Sveriges godaste julkorv är korad!

Sveriges godaste julkorv ligger helt rätt i tiden. Med kålrot och grynkorn i receptet vann Gudrun Wängelin Lernskog tidningen Lands julkorvtävling.

Gudruns julkorv kallas även rotkorv och serveras kall i skivor på julbordet. Bland finalbidragen fanns spännande smaksättningar med bland annat whisky och saffran. Men det var Gudruns rotkorv som smakade allra bäst. Juryns motivering lyder:

”En julkorv med lång familjetradition men ändå med en hel del nytänk, den är i tiden med sitt innehåll av kålrot. En mycket god, julig smak med bra balans. Den blir ett perfekt ­komplement­ på julbordet och är dessutom lätt att göra ­hemma. En riktig höjdare!”

Prisutdelning på Korvfestivalen

Tävlingen Sveriges godaste julkorv gjordes tillsammans med Korvakademien, som anordnar en Korvfestival 12-13 mars 2016, dit pristagaren är inbjuden för att få sitt pris.

I juryn satt Lands chefredaktör Carina Löfgren med fyra ledamöter i Korvakademien, nämligen kocken Roland Persson, radiolegenden Ulf Elfving, matprofilen Ella Nilsson och matjournalisten Maud Lindblå.

Recept

1 ½ kg fläskkött utan ben, t ex bog eller fläskfärs
450 gram kålrot
3 medelstora rödlökar
5 msk salt
2 msk malen kryddpeppar
400 g korngryn
1 lagerblad
5 meter krokfjälster

  • Spola igenom fjälstret med rinnande, kallt vatten och låt fjälstret ligga i vatten. Detta kan göras dagen innan själva korven görs.
  • Skär köttet i mindre bitar. Skala kålroten och dela på den. Skala lökarna.
  • Mal kött, kålrot och lök en gång i köttkvarnen på den grova hål­skivan.
  • Lägg det malda i en skål och blanda i de råa korngrynen. Smaksätt med salt och kryddpeppar.
  • Trä upp fjälstret på korvhornet på köttkvarnen, fyll på med smet och stoppa korvmassan mycket löst. Vid kokning sväller korngrynen och det ska finnas plats i fjälstret för detta.
  • Knyt sedan om ändarna på fjälstret med bomullssnöre.
  • Gör korvarna ca 50 cm långa eller efter behag.
  • Kokning

  • Lägg korven i kallt vatten.
  • Tillsätt ett lagerblad och låt sjuda sakta i ca 45 minuter tills korn­grynen svällt.
  • Ta upp korven och låt den kallna.
  • Ta av skinnet, skär korven i skivor och servera den kall.
  • Dela på facebook
    Dela på twitter
    Dela på pinterest
    Dela på email