Svenskt kött och svensk chark ska dominera julbordet

I år vill vi att kött och chark ska dominera julbordet, och det ska vara svenskt av hög kvalitet. Det visar Livsmedelsföretagens julmatsundersökning 2025.
Julchark

 Svenskt kött och svensk chark ska dominera julbordet i år, i varje fall enligt Livsmedelsföretagens årliga julmatsundersökning. Julskinkan är ohotad favorit på julbordet för 13:e året i rad, och i år har populariteten till och med ökat. Från ett måste på julbordet för 20 procent 2024 till 23 procent i år.

Flest vill att kött och chark ska dominera på julbordet

Hela 70 procent vill att kött och charkprodukter ska dominera på julbordet vilket syns tydligt när man ser vilka produkter som ligger i topp tio bland favoriträtterna. Julskinka, köttbullar, revbensspjäll och prinskorv kniper alla varsin plats på listan.

Här är topp tio favoriterna på julbordet:

  1. Julskinka
  2. Jansson
  3. Sill
  4. Köttbullar
  5. Lax
  6. Revbensspjäll
  7. Risgrynsgröt
  8. Prinskorv
  9. Ägghalvor
  10. Julmust

Vi vill ha svensk mat av hög kvalitet

På frågan om vad som är viktigast i planeringen av julmaten svarar allra flest att maten ska vara svenskproducerad tätt följt av att den ska hålla hög kvalitet. Anledningen till att man väljer svenskt är främst för att stötta svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter men även för att det är bättre för miljö och klimat och stärker den svenska livsmedelsberedskapen. Nästan hälften av alla som väljer svenskt anser också att svensk mat håller högre kvalitet.

Priset på julmaten fortsatt viktigt

Priset är fortfarande en viktig faktor även fast man ser lite ljusare på framtiden. Att maten inte ska vara för dyr hamnar på tredje plats när man frågar om vad som är viktigast med julmaten. En fjärdedel uppger att man kommer lägga mindre pengar på julmaten i år och 11 procent säger att man kommer lägga mer.

”Det är glädjande att se hur starkt svenska kött- och charkprodukter står när julbordet planeras. När konsumenterna väljer svenskt väljer de också kvalitet – mat som är producerad med höga krav på djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och med lantbrukare som håller landskapet öppet. Julen handlar om tradition och gemenskap, och där har svenskt kött en självklar plats. Det stärker både den svenska livsmedelsberedskapen och våra producenter ute i landet. Att fler dessutom efterfrågar kvalitet är goda nyheter för både konsumenterna och svensk matproduktion,” avslutar Isabel Moretti, Vd på Svenskt Kött.

Aktuellt

Allt du vill veta om julskinka

Allt du vill veta om julskinka

Hur stor och vilken skinka ska man köpa? Vad ska man göra med skinkresterna? Här har vi samlat allt du vill veta om julskinka.

Aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis

Våra godaste glöggsnittar

Planerar du adventsmys eller glöggmingel? Här hittar du våra godaste glöggsnittar med juliga tillbehör.

Investerare säljer innehav i köttbolag som skövlar regnskog

COP30 breddar klimatfrågan

Under COP30, FN:s klimattoppmöte 2025, breddar man klimatfrågan genom att titta på hur sektorer som livsmedelsproduktionen kan vara en del av lösningen.

Rulla till toppen