Hur blir julbordet i år? 

Livsmedelsföretagens julmatsundersökning svarar på vad som är viktigast med maten nu till jul och hur julbordet blir i år.
Hur blir julbordet i år?

Första advent har passerat och julfirandet med nära och kära närmar sig. Samtidigt är omvärlden fortsatt skakig och ekonomin ansträngd. Men påverkar det oss? Eller fortsätter traditioner som julbordet att vara precis som alltid? Så, hur blir julbordet i år?

Kött och chark – ett måste på julbordet

Ja, vissa saker verkar vara precis som vanligt och kanske är det så att traditioner blir ännu viktigare när världen omkring är skakig. Exempelvis toppar också i år julskinkan som den rätt som är populärast på julbordet följt av Janssons frestelse, sill och köttbullar. Nära sjuttio procent vill att kött och chark ska dominera på julbordet och bland favoriterna finns revbensspjäll, prinskorv och fårfiol. Näst populäraste kategorin är fisk och skaldjur, där sill och lax är favoriterna. De traditionella rätter som helst rensas bort är lutfisk och ål.

– Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå kan tänka sig att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, och det märks tydligt i slutprodukten, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen om resultatet.

Den svenska maten är fortsatt viktig

Livsmedelsföretagens julmatsundersökning tar varje år tempen på hur vi ser på julmaten. I undersökningen ser vi att omvärldens oroligheter i kombination med strama hushållsbudgetar visar vad som är viktigt för oss när det kommer till julfirandet. Det är bara sju procent som anger att de tänker spara in på julmaten i år, trots att ekonomin är ansträngd.

Vikten av att samlas kring en stor mathögtid prioriteras alltså fortsatt. Det som värderas högst när det gäller julmaten är att den ska vara svenskproducerad även om man i år också påpekar att maten inte får vara för dyr. Julmatsundersökningen visar tydligt att vi fortsätter värna om den svenska maten så långt det går, men samtidigt är pris en lika viktig faktor.

Vilka kostnader håller vi nere?

För att få hushållsbudgeten att gå ihop behöver man spara in på något, men i svåra tider blir det också extra viktigt för oss med traditioner, gemenskap och samvaro. Prioriteringarna blir tydliga då få vill dra ner på adventsfika, julgran och julmat. Det är alltså bara sju procent som säger att de ska spara in på julmaten. Istället är det restaurangbesök, julklappar och resor som man väljer att minska kostnaderna för jämfört med tidigare år. Ett sätt att ändå hålla nere julmatsbudgeten är att man rensar ut rätter som inte är så populära. Frågan är då vilka rätter är favoriterna? Hur blir julbordet i år?

Fira jul med svenskt kött

Julmaten är viktig. Den ska gärna vara svensk, inte allt för dyr och vi vill ha kött och chark på julbordet. Hur ska alla önskemål gå ihop? En lösning är redan med i undersökningen och det är att rensa ut rätter som inte är så poplulära. Bara favoriterna får vara med på julafton. Det är inte bara ekonomiskt utan också svinnsmart, om rätten inte var så populär på julbordet är den förmodligen inte heller så populär i mellandagarna när resterna ska ätas upp. Ett annat tips är att det ofta är både billigare och godare att laga en del rätter själv från grunden än att köpa färdigt. Vill du ha fler spartips, recept på julmat och inspiration till julbordet hittar du det på vår julsida.

Aktuellt

Grillad fläskkarré

Kopplingen mellan rött kött och diabetes

Den senaste tiden har det diskuterats i media kring kopplingen mellan att äta rött kött och utveckla diabetes typ 2. Detta till följd av nya vetenskapliga artiklar på temat.

Rulla till toppen